KÉRDÉSE VAN? congress@eqcongress.hu +36 1 311 6687 |
VISSZA
ESEMÉNYEINK
 

A Magyar Atherosclerosis Társaság XXIV. Kongresszusa

Kongresszus időpontja: 2024.11.21 - 2024.11.23
Regisztrációs határidő: 2024.04.02 - 2024.11.14
Absztrakt beküldési határidő: 2024.04.02 - 2024.08.22
Kezdőoldal
Regisztráció
Absztrakt beküldés
Meghívó
Közgyűlés meghívó
Részvételi díjak, szolgáltatások
Általános információ
Főtémák
Akkreditáció
Szállás
A kongresszus programtervezete
Költségvállalói nyilatkozat
Adatkezelési hozzájárulás
(letölthető formátum)

Tisztelt Kollégák!

 

A Magyar Atherosclerosis Társaság 2022. októberében tartotta legutóbbi kongresszusát. A kongresszuson a szív-érrendszeri betegségek okainak, pathogenezisének, diagnosztikájának, megelőzésének és terápiájának új eredményeit és a vitákban érlelődő elképzeléseit szeretnénk áttekinteni, számítva a hallgatóság aktív közreműködésére. A VIII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencián a 2019-es ESC/EAS ajánlást, valamint a hazai sajátosságokat figyelembe véve módosítottuk a korábbi kardiovaszkuláris prevencióra vonatkozó ajánlásunkat. Az új ajánlás világosan és egyértelműen megfogalmazza az egyes kardiovaszkuláris rizikókategóriákat és azt, hogy milyen terápiás teendő van ezen kategóriákban az atherosclerosis progressziójának csökkentése, illetve a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése céljából. Az utóbbi időben egyre több bizonyíték jelent meg arról, hogy a korábban diabetes kezelésére használt inkretin mimetikumok, valamint SGLT-2 gátlók csökkentik a kardiovaszkuláris eseményeket. Az atherosclerosis kialakulásában jelentős és meghatározó szerepe van az LDL-C-nek. Újabb eredmények azt mutatják, hogy az LDL-en kívül az Lp(a) is fontos szerepet játszik az atherosclerosis folyamatában. A lokális érfali gyulladás fokozásán keresztül segítheti elő az atherosclerosist.

Az új nemzetközi és magyar ajánlások egyértelműek az LDL terápiás célértékeket illetően.

A hazai eredmények azt mutatják, hogy ennek ellenére, a mindennapi klinikai gyakorlatban jelentős elmaradás van. A kongresszus célja az, hogy a populációs-, klinikai és alapkutatások új eredményeinek megismertetésével még hatékonyabbá tegyük a kardiovaszkuláris betegségek megelőzését és kezelését. A Magyar Atherosclerosis Társaság csatlakozott a ScreenPro FH programhoz, melynek célja, hogy a Magyarországon mintegy 40000-re tehető familiáris hypercholesterinaemiás beteget minél korábban felismerjük és megfelelően kezeljük. A kongresszuson egyik kiemelt téma lesz a familiáris hypercholesterinaemia, a betegek FH regiszterbe történő felvétele és a kezelésével kapcsolatos tapasztalatok.

A ma rendelkezésre álló hatékony terápiás lehetőségek lehetővé teszik azt, hogy ebben a genetikai betegségben szenvedő egyének élettartama és életminősége hasonló legyen az egészséges társaikéhoz. Az atherosclerosis szerteágazó elméleti megközelítése, pathomechanizmusa, színes klinikai képe, bonyolult kölcsönhatásai szükségessé teszik, hogy a lehető legszélesebb körből kerüljenek ki előadóink és hallgatóságunk.

Ezért szakmai területtől és szakmai hovatartozástól függetlenül szívesen látunk mindenkit, aki szeretne hozzájárulni ismereteinek bővüléséhez!

 

Tisztelettel:

Dr. Paragh György, egyetemi tanár

a MAT elnöke

 

Kapcsolat

Copyright © Expert Quality, Designed by Ferencz Mihály Design Studio
Assembled in Budapest, Hungary