KÉRDÉSE VAN? congress@eqcongress.hu +36 1 311 6687 |
VISSZA
ESEMÉNYEINK
 

Magyar Hypertonia Társaság XXX. Továbbképző Kongresszusa

Kongresszus időpontja: 2023.09.14 - 2023.09.16
Regisztrációs határidő: 2023.04.04 - 2023.09.08
Absztrakt beküldési határidő: 2023.04.04 - 2023.06.30
Kezdőoldal
Regisztráció
Absztrakt beküldés
Meghívó
Tudományos információk
Akkreditáció
A kongresszus szervezője
Tervezett meghívott előadók
Előadás bejelentése
Szakmai főtémák
Workshopok
Legfontosabb határidők
Jelentkezés
Regisztrációs díjak
Szálláslehetőségek
Szállásleírások
Költségvállalói nyilatkozat
Adatkezelési hozzájárulás
(letölthető formátum)

Köszöntő a Magyar Hypertonia Társaság

30. kongresszusára

 

Torták, rózsák, égő gyertyák,
s néhány szívből jövő kívánság.
Ha elmúltál már ennyi meg ennyi,
nem kell azt úgy a szívedre venni.
Boldog születésnapot!

 

Adamis Anna: Születésnapodra (Presser Gábor-Adamis Anna: Harminc éves vagyok)

 

 

Tisztelt Kolléganők és Kollégák, kedves meghívott vendégeink és barátaink!

 

Harminc évesek lettünk. Alkalom és lehetőség ez arra, hogy visszatekintsünk és emlékezzünk az elmúlt három évtizedre.

Az első Magyar Hypertonia Symposiumot 1991-ben Dr. Török Eszter, Dr. de Châtel Rudolf és Dr. Farsang Csaba szervezte az Európai Hypertonia Társaság (ESH) Milánóban tartott kongresszusának satellita rendezvényeként. Ezen a kongresszuson az a tény, hogy több mint 400 magyar résztvevő volt, már jelezte a téma iránti nagy hazai érdeklődést.

Itt emeljük ki, Dr. Illyés Miklós vitathatatlan érdemeit, hiszen ő szervezte meg 1991-ben az I. és 1992-ben a II. ABPM szimpóziumot és alapvető szerepet játszott az ambuláns vérnyomásmonitorozás hazai elterjesztésében, a MEDITECH Kft. alapítójaként az első magyar ambuláns vérnyomásmonitor, a MEDITECH ABPM 1 kifejlesztésében.

Az 1992-es szimpóziumon több, mint 100 résztvevő jelenlétében Dr. Nagy László főorvos úr javasolta a Magyar Hypertonia Társaság megalapítását. Javaslata osztatlan sikert aratott, ezért a következő évben, az 1993-ban összehívott tudományos kongresszuson megalakult a Magyar Hypertonia Társaság (MHT). A Társaság célul tűzte ki, hogy ösztönözze és kordinálja a szakmai és tudományos munkát a hypertonia területén, valamint fejlessze a hazai, az európai, valamint a világ minden részére kiterjedő, nemzetközi kapcsolatokat és aktívan hozzájáruljon a hypertoniás betegek ellátásának javításához. Ezen célok a harmincéves MHT tevékenységének változatlanul a lényegét jelentik.

Az MHT taglétszáma a kezdeti 120-ról gyorsan növekedett, így a 2007. év végére az MHT-nek közel 1600 tagja volt. Támogattuk és támogatjuk a magyar kutatási eredmények megismerését hazai és külföldi fórumokon. Az MHT kiemelkedő feladatává vált a hypertonologia területén a magas szintű hazai képzés, szakképzés és továbbképzés támogatása. Bekapcsolódtunk az európai és nemzetközi hypertonia társaságok életébe. A továbbképzések szervezésével, a feltétel- és a vizsgarendszer meghatározásával, elősegítettük és elősegítjük a mára már hivatalosan elismert hazai, valamint a nemzetközi akkreditációjú európai hypertonologus képesítés megszerzését.

 

Megszerveztük és szakmailag elismertük a hypertonia ellátó helyeket. Számos, a hypertonia tudomány egy-egy speciális területével foglalkozó munkacsoportot szerveztünk. Tevékenységünk elismeréseként az Európai Hypertonia Társaság hazánkban is akkredittált hat ellátóhelyet, mint „Hypertension Excellent Center”-t.

Számos külföldi szaktekintélyt a társaság tiszteletbeli tagjává fogadtunk.  A kiemelkedő társasági munka elismerésére megalapítottuk a „Török Eszter”, a „Marosvári Miklós” és a „Kiss István” díjakat. Kongresszusunkra rendszeresen meghívott külföldi (portugál, olasz, német, horvát, szlovák, román és szerb) kollégák nagy örömmel látogatnak el hozzánk. Külön kiemeljük a Portugál Hypertonia Társasággal 2008 óta rendszeresen, utóbbi években két alkalommal, a Horvát Hypertonia Társasággal és a Szlovák Hypertonia Társasággal évente szervezett közös szimpóziumainkat.

 

Fájó szívvel, ugyanakkor nagy tisztelettel emlékezünk Társaságunk két volt elnökére, akik sajnos már nem jöhetnek el a jubileumi kongresszusra. De Châtel Rudolf és Kiss István professzorok lelkesedése, a hypertonia tudomány iránti elkötelezettségük és a Társaság érdekében végzett elévülhetetlen munkájuk példaképként szolgálnak mindannyiunknak.

 

Társaságunk aktív tevékenységgel, illetve elvi, szakmai támogatással részt vett és ma is részt vesz különböző szakmai – tudományos programokban. Ki kell emelnünk ezek közül néhány nagyon sikeres programot, így a Világbank támogatásával megszervezett „Effective Control of Hypertension (ECHP)” projekt”-et, a „Guideline And Practice (GAP)”-t, a „Hypertonia Időskorban és Diabetes (HÍD)”-t, a „Tartsa Jó Karban (TJK)”-t.

Összefogva az egészségipar elkötelezett szereplőivel újabb és újabb nagyszabású projektekbe kezdhettünk. Az „Éljen 140/90 Hgmm alatt” elnevezésű program hozzájárult ahhoz, hogy 2007-ben a regisztrált hypertoniás betegek 44,2%-a elérte a (az akkori) célértéket (<140/90 Hgmm). Az „ÉRV program”, melyben hypertoniás betegek körében az alsóvégtagi tünetmentes perifériás érszűkület szűrővizsgálata történt felhívta a figyelmet a tünetmentes szervkárosodás prognosztikai jelentőségére. A Hypertonia Regiszter, majd a Hipertónia Regiszter 2018-2023, valamint az ABPM Regiszter a rendelői és a rendelőn kívüli vérnyomásmérés rutinszerű alkalmazásának fontosságát támasztja alá egész országra terjedő adatgyűjtés révén. Mikor ezeket a sorokat írjuk már több, mint                 4 millió rendelői vérnyomás és 24 ezer ABPM adat áll rendelkezésünkre, amelyek tudományos feldolgozása révén pontos képet kaphatunk a hazai hypertonia ellátás eredményeiről és feladatairól. A betegek otthoni vérnyomásmérésének segítésére hozzájárultunk a Kardio Napló és a Habita applikációk kifejlesztéséhez.

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékével közösen indított „PROJEKT program” célkitűzése a megfelelő vérnyomáskontroll arányának javítása.  Szakmai támogatással részt vettünk a „Kardiometabolikus programban”, a „Kistérségi Egészségügyi programban”, és a „Nők Kardiovaszkuláris rizikója” programban, illetve a „Gyógyszerészi Gondozás Hypertonia programjában”.

 

A Magyar Nephrologiai Társasággal közösen szerkesztett tudományos folyóiratunk, a Hypertonia és Nephrologia évente hat alkalommal jelenik meg. Hiszünk a betegedukáció fontosságában, ezért támogatjuk a betegeknek szóló Hipertónia lap megjelenését. Aktívan fejlesztettük az Intellimed Kft-vel közösen honlapunkat, amely immár otthont ad a betegeknek szóló ismeretterjesztő oldalnak is, akárcsak a kollégák számára működtetett online továbbképzési felületnek.

Társaságunk szakmai munkáját alapvetően segítette és segíti az egészségipar: a gyógyszer- és műszergyártók szervezési és anyagi támogatása.

Nekik ezúton is köszönetet mondunk.

 

A 30. jubileumi kongresszusunkra rendkívül gazdag programmal és sok meglepetéssel készülünk. A technikai szervezésben segítséget ismét a jól bevált Expert Quality nyújt. Bizton állíthatjuk, hogy a kongresszus a szakmai képzés mellett igazi ünnepi esemény lesz, amelyre szeretettel várjuk Önöket a megszokott helyszínen, az őszi Balaton partján, Siófokon.

 

2023. március 15.

 

Farsang Csaba  Járai Zoltán
az MHT 30. kongresszusának elnöke az MHT elnöke

 

Kapcsolat

Copyright © Expert Quality, Designed by Ferencz Mihály Design Studio
Assembled in Budapest, Hungary